Deser z awokado

Przez wielu ekspertów żywieniowych i dietetyków awokado uznawane jest za pożywienie niemal doskonałe. Mimo, że zawiera sporo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych, bardzo korzystnych dla prawidłowej pracy serca, gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega -3. Awokado znane jest u nas głównie jako składnik guacamole i jako zamiennik masła czy wędlin na kanapkach. A tymczasem ten egzotyczny owoc może nas także cieszyć smakiem i konsystencją w domowych deserach.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
  • 1 awokado – najlepsze do deserów jest Hass w ciemnej skórce
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 dojrzały banan
  • 1 limonka (opcjonalnie)
  • do dekoracji: skórka z limonki lub owoce granatu, ewentualnie orzechy

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe (skład kokos 90 proc.) schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, gdyż do zrobienia deseru potrzebna jest część stała bez wody.
Po schłodzeniu otworzyć puszkę i wyjąć białą część, wodę można zużyć np. do zupy.
Awokado musi być dojrzałe (miękkie). Awokado umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ i przełożyć do głębokiego naczynia.
Limonkę wyszorować, zetrzeć z niej skórkę do dekoracji, a sok wycisnąć do miąższu.
Z mleka kokosowego zebrać zgęstniałą śmietankę, razem z miodem i miąższem awokado umieścić rozdrabniaczu i dokładnie połączyć.
Przygotować jedną większą formę lub kilka małych. Na nie wyłożyć krem, następnie wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Tuż przed podaniem udekorować np. orzechami, czy ziarnami granatu.

Moja rada: najlepsze do deserów jest awokado Hass w ciemnej skórce, ale inne, byle dojrzałe, też jest ok. Tak przygotowany deser, jeśli nie jest w szklanych miseczkach, można na kilka (2-4) godzin w zależności od wielkości pojemnika, wstawić do zamrażarki. Będziemy delektować się pysznymi lodami.

„Extra Brodnica”