Domowy błyskawiczny twarożek

Domowy błyskawiczny twarożek

Proponowany dzisiaj przeze mnie twarożek w smaku i konsystencji przypomina włoską ricottę. Moim zdaniem, pod warunkiem, że za bardzo nie podgrzejemy mleka ( absolutnie nie można dopuścić do zagotowania już z sokiem cytrynowym) tak przygotowany twarożek jest lekki jak chmurka i nie jest w najmniejszym stopniu kwaśny. Świetnie nadaje się do przygotowania delikatnych deserów oraz dla malutkich dzieci. Można podawać go na słodko np. z sokiem, z owocami, lub na słono ze szczypiorkiem itp.

Z podanych proporcji otrzymujemy około 220 g serka
Składniki:
– 1 litr pełnego mleka (świeżego, raczej nie UHT)
– 2-3 3 łyżki soku z cytryny
– szczypta soli ( ja nie dodaję)

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy sól i na średnim ogniu podgrzewamy do osiągnięcia temperatury około 70 – 75 stopni. Do mleka można dodać maleńką szczyptę soli. Podczas podgrzewania, mniej więcej przy temp. ok. 40 stop. do garnka wlewamy przygotowany sok z cytryny ( bez pestek) i całość mieszamy dosłownie kilka razy. Zmniejszamy ogień na możliwie najmniejszy (mleko nie powinno się gotować) i tak czekamy około 5 minut, aż powstanie twarożek, który oddzieli się od serwatki. Garnek zdejmujemy z gazu i po odczekaniu kolejnych 3-5 min. kolejne 5 minut, przelewamy do osobnego garnka z dużym sitkiem, wyłożonym np. podwójną gazą. Sitko z gazą i twarożkiem odstawiamy na kilkadziesiąt minut, aż odcieknie serwatka. Cały proces można lekko przyspieszyć podnosząc zawiniętą gazę i lekko wycisnąć nadmiar płynu.

Moja rada: serwatki nie wylewamy, gdyż posiada mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Po schłodzeniu można ją pić, lub ugotować na niej zupę, Przepisy w następnych wydaniach.

(WiK)