Drożdżowe bułeczki z owocami

Drożdżowe bułeczki z owocami

Domowe ciasto drożdżowe jest pyszne i zdrowsze od wszystkich kupowanych drożdżaków. Jest puszyste, lekkie, a nie ciężkie i gliniaste. Na dodatek robi się je dość szybko i wcale nie jest trudne.

Zachęcam – lato to wymarzona pora na wszelkie drożdżówki. Do wyrośnięcia w słoneczne dni można postawić przykryte ściereczkę na osłoniętym od wiatru tarasie, albo na słonecznym parapecie. Spróbujcie. A nie będziecie szczędzić mi pochwał, że Was namówiłam.

Składniki na 16 bułeczek:
– ½ kg pszennej mąki
– 3 żółtka
– 10 dag masła
-3-4 dag drożdży, świeżych
– ½ szklanki cukru – ok.10 dag lub trochę mniej, czy więcej jeśli lubicie Państwo słodkie ciasta
– 1 nie całkiem pełna szklanka mleka
– 1 łyżka pasty waniliowej, łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
– starta skórka z połowy cytryny
– szczypta soli

nadzienie:
– 16 średniej wielkości truskawek lub 2 szklanki jagód,
– 1-3 czubatych łyżek cukru pudru
do posmarowania:
4 łyżki mleka

lukier:
– 2 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki wrzącej wody
– 2 łyżki soku cytrynowego

Truskawki lub jagody przebrać i krótko umyć pod bieżącą wodą, osączyć na cedzaku, potem osuszyć na ręczniku papierowym. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka i łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Aż rozczyn urośnie. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać masło, pokrojone w kostkę i postawić na małym ogniu. Rozpuścić masło, nie gotować. Odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta. Nie trzeba wyrabiać, ale ja jeśli chodzi o drożdżówkę jestem tradycjonalistką i trochę wyrabiam. Nie ma problemu, bo ciasto pięknie odchodzi od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min.

Ciasto wyjąć na stolnicę wysypaną mąką lub na matę sylikonową. Wyrabiać dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto uformowane w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (20-40 minut). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na pół. Z każdej części uformować wałek, pokroić go na 8 plastrów. Uformować z nich placki o średnicy około 12-14 cm. Nakładać na każdy truskawkę lub porcję jagód, posypać je cukrem pudrem. Ciasto zebrać w węzełek i dobrze skleić. Uformować bułeczkę. Układać je miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, włączyć w tym czasie piekarnik na 180 stopni.

Podrośnięte jagodzianki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 15-25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone bułeczki odstawić do przestudzenia.
Wszystkie składniki lukru wymieszać w miseczce na jednolitą masę i smarować pędzelkiem prawie zimne ciasto.

Moja rada: ja nie smaruję bułeczek lukrem ale do środka razem z truskawkami daję łyżkę śmietankowego budyniu.

(WiK)