Kibiny z Trok

Kibiny z Trok

Jadłam je w Trokach na Litwie. W knajpie karaimskiej, prowadzonej przez Karaimów, od nich mam ten przepis. Spróbujcie koniecznie!

Składniki
Ciasto:
– 0,5 kg mąki
– 250 g masła
– 2 jaja
– 200 g śmietany
– 25 g drożdży
– 100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
– pół łyżeczki cukru
– łyżeczka soli
– 1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów

Farsz:
– 300g surowej baraniny lub wieprzowiny
– 100g słodkiej kapusty
– 2 cebule
– pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól
– trochę wody

Sposób przygotowania: mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z cukrem rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto (ręcznie). Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Surową baraninę lub wieprzowinę kroimy w kosteczkę, siekamy słodką kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Farsz podlewamy wodą. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane.

(WiK)