Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Teraz, gdy już jest w miarę ciepło dość często robię ciasta drożdżowe. W wysokich, letnich temperaturach znakomicie rosną, a poza tym sezonowe owoce mogą być doskonałymi dodatkami do ciast. Dzisiaj proponuję dość łatwy w wykonaniu placek z rabarbarem.

Ciasto:
– ½ kg mąki i ok. 2 łyżek do podsypywania
– 4 dag świeżych drożdży, lub opakowanie suchych drożdży
– 4 żółtka
– 15 dag cukru
– szklanka, 250 ml mleka
– 10 dag masła
– otarta skórka z 1 średniej cytryny

Kruszonka:

– 5 dag masła
– 5 dag cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
– 5 dag mąki
– ok.2 łyżek posiekanych migdałów lub orzechów
Dodatkowo:

– ok. 1 kg łodyg rabarbaru
– cukier puder
– masło i mąka do formy

Placek w wersji z drożdżami świeżymi
Mleko podgrzać. Drożdże (40 g) rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem. Dodać 15 dag mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, pozostałą mąkę i skórkę cytryny.

Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od dłoni i miski, na koniec dodając stopniowo roztopione masło. Następnie uformować je w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę i owoce.

Posiekać masło z cukrem i mąką. Ja dodałam łyżeczkę sproszkowanej wanilii. Zagnieść kruszonkę, dodając pod koniec orzechy, lub migdały, ale to nie koniecznie. Ja dodałam, aby uzyskać większą chrupkość i podkręcić smak. Włożyć do miseczki przykryć folią i wstawić do lodówki. Rabarbar umyć i osuszyć ręcznikiem. Pokroić w plasterki ok. 2 cm.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie lekko zagnieść i rozciągnąć w formie. Na wierzch ułożyć rabarbar i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Gdy ciasto się podniesie, posypać je kruszonką. Można ją zetrzeć na tarce, lub zwyczajnie pokruszyć. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.

Wersja z drożdżami instant

Mąkę wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, prawie do białości.

Mleko podgrzać, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić. Do żółtek wlać mleko, masło i dodać skórkę. Stopniowo dodawać mąkę, łyżką wyrabiając ciasto. Po chwili wyrabiać ręcznie. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Może to potrwać i godzinę. Zależy od temp. otoczenia.

Dalej postępować tak, jak opisałam powyżej.

(WiK)