Makaron z sosem szparagowo-boczkowym

Makaron z sosem szparagowo-boczkowym

Należę do szparagowych łasuchów. Zawsze z niecierpliwością czekam aż pojawią się nasze krajowe świeże, jędrne i bialutkie szparagi. Ale, żeby zajadać się tymi pysznościami spod kopczyka, musi minąć jeszcze trochę czasu.

Za wyjątkową łatwość w przygotowaniu i niesamowitą chrupkość od pewnego momentu do swoich ulubionych potraw zaliczam dania z zielonych szparagów. Dlatego, gdy na sklepowej półce zobaczę świeżo wyglądające szparagi, to nawet, gdy nie są krajowe to nie mogę się im oprzeć i rzecz jasna kupuję. A potem wymyślam co z nich przygotować. Dziś dzielę się przepisem na szparagi z makaronem. Danie tak samo proste, jak szybkie w wykonaniu, dobre zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację

Składniki dla 2-3 osób:
– pół pęczka ok. 25 dag. zielonych szparagów
– 20 dag chudego, wędzonego boczku
– 25- 30 dag makaronu typu świderki, rurki, lub podobne.
– sól, pieprz
– 4 łyżki śmietany – niekoniecznie
– pół serka topionego, może być tarty parmezan, lub inny twardy ser
– ok. ¼ szklanki bulionu
– szczypiorek, natka pietruszki itp.

Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki. Boczek pokroić w większą kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Dodać do niego szparagi i podsmażyć razem z boczkiem. Po chwili można dolać ok.1/4 szklanki bulionu, wody spod gotującego się makaronu, lub wody z czajnika. Poddusić razem, aż szparagi lekko zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Dodać serek topiony, lub tarty twardy ser i ewentualnie śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści i lekko zgęstnieje. Zagotować. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do sosu dodać makaron bezpośrednio wybierany z garnka łyżką cedzakową. Nie odcedzać, żeby do sosu dostało się trochę płynu spod makaronu. Nie za wiele, ale tyle, aby makaron nie był suchy. Wymieszać. Dodać zioła: szczypiorek, natkę itp. Doprawić do smaku. Podawać z surówką.

(WiK)