Muszle faszerowane pieczarkami

Muszle faszerowane pieczarkami

Dzisiejszy przepis może być tylko inspiracją do przygotowania obiadu lub ciepłej kolacji. Makaron duże muszle – można podawać na wiele sposobów, w zależności co mamy w lodówce. Farsz może być serowo- szpinakowy, może być mięsny, może być warzywny. Ja proponuję z pieczarkami. Jak widać można faszerować tym, co mamy, lub tym, co najbardziej lubimy. Większą ilości muszli można przygotować w piekarniku. Mniejsza obroni się na patelni z pokrywką. Tak przygotowane muszle najlepiej smakują podane na gorąco. Ładnie prezentują się na talerzu, a dodatkowo są bardzo smaczne.
Składniki

– makaron, duże muszle po ok. 4 -7 sztuk na osobę, u mnie 13 sztuk
– cebula
– 2-3 łyżki masła klarowanego
– 20 dag pieczarek
– po 1- 2 łyżeczki posiekanej natki i szczypiorku
– sól, pieprz
– twardy ser
– kilka łyżek śmietanki

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, ewentualnie z łyżką oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić porządnie, gdyż w muszlach może zostać woda. Osuszyć na ściereczce. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić ze szczyptą soli na 2 łyżkach masła, dodać oczyszczone i poszatkowane pieczarki. Dusić na wolnym ogniu aż odparuje woda. Zetrzeć ok. 2 łyżek sera. Wymieszać, aż ser się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać natkę, szczypiorek i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
Farszem napełnić muszle, ułożyć je w posmarowanym masłem rondlu, lub w patelni, podlać śmietanką, tak, aby dno rondla było nią przykryte. Przesunąć muszlami, tak, aby pod spód dostała się śmietanka, oprószyć startym serem i dusić pod przykryciem. Aż ser się stopi przez około 10-15 minut.

Tak przyrządzone muszle można zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Ja przygotowuję muszle w patelni, po pierwsze nie opłaca mi się rozgrzewać piekarnika, po drugie, tak przyrządzony makaron nie jest suchy. Podawać posypane posiekaną natką.

WiK