Pokrzywowa, przepis na zupę naszych dziadków

Pokrzywowa, przepis na zupę naszych dziadków.

Kilka pokoleń wstecz nasi dziadkowie i pradziadkowie nie mieli całorocznego dostępu do świeżych owoców i warzyw. Dlatego, gdy po ostrej i długiej zimie, spod ziemi zaczęły wyglądać pierwsze zielone listki, jeśli tylko były jadalne, zrywano je i przygotowywano posiłki. Starzy ludzie, jeszcze dziś potrafią na łąkach, czy w lesie znaleźć wiele roślin zawierających mnóstwo prozdrowotnych składników. Na szczęście nastała moda na zdrowe żywienie i coraz częściej można znaleźć poradniki o wykorzystaniu w kuchni ziół i innych roślin z łąk i lasów. Ja od dawna staram się w miarę możliwości gotować zdrowo, szukając alternatywy dla nowalijek ze sklepowych półek. Dziś gotuję zupę z pokrzywy, która w ziołolecznictwie uważana jest za prawdziwy fenomen. W dawnych czasach uważano ją za roślinę, która przedłuża życie, stawia na nogi rekonwalescentów, a dzieciom zapewnia siłę i odporność. Dzisiaj naukowcy dostarczają na to dowodów.

Uzbrojona w gumowe rękawice i koszyczek wyruszam na koniec ogrodu, gdzie rosną krzaczki okrutnie parzącej pokrzywy. Ale ponieważ wiem, że działa krwiotwórczo (zawiera mnóstwo żelaza), oczyszcza nerki i wzmacnia cały organizm i jest nie do przecenienia po zimowych miesiącach, warto się narazić na ewentualne oparzenia. Choć wielu osobom gotowanie zupy z pokrzywy może wydawać się nieco dziwne, zaręczam, że jest to nie tylko jedną ze smaczniejszych, ale i oryginalnych, jak również najzdrowszych zup sezonowych.

Składniki:
– ok. pół kg ziemniaków
– 2- 4 garście pokrzywy (zbieramy młode listki, lub z wierzchołki)
– jedna cebula
– kawałek pora (ok 3 cm)
– kawałek selera
– pietruszka
– łyżka masła klarowanego
– sól i pieprz
– kilka łyżek śmietany lub jogurtu
– jajko, lub chrust z szynki, lub starty ser

Wykonanie:

Pokrzywę wypłukać, odsączyć i w rękawicach gumowych posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z posiekanym porem.
Warzywa obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować ok. 5 min. Dodać ziemniaki i gotować ok. 10-15 min aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy włożyć posiekane pokrzywy i gotować jeszcze 3-5 min. Gdy wszystkie warzywa i ziemniaki SA miękkie całość zmiksować na gładką płynną masę. Zupę zaprawić śmietaną. W tym celu do śmietany wlać 2-3 łyżki gorącej zupy i wymieszać, dodać jeszcze kilka łyżek zupy i ponownie wymieszać ze śmietaną. Do garnka z zupą wlać śmietanę i wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Podawać z groszkiem ptysiowym, chrustem z szynki, lub z tartym serem.

Moja rada: całej zupy w garnku nie musimy zaprawiać śmietaną. Można każdemu dodać kleksa ze śmietany bezpośrednio na talerz i fantazyjnie wymieszać.

WiK