Sałatka pieczarkowa z kaszą bulgur

Sałatka pieczarkowa z kaszą bulgur

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. W ciepłe weekendowe dni od morza do Tatr unoszą się dymy przepełnione zapachami pieczonego mięsiwa i warzyw. Proponuję zastąpienie pieczonych ziemniaków sałatką z kaszy, która, jeśli dobrze przyprawimy, doskonale będzie komponować się z mięsem i warzywami z grilla.

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. W opinii wielu specjalistów dietetyków bulgur to jedna z najzdrowszych kasz na świecie. Nic dziwnego jest ona bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. To tylko niektóre wartości tej kaszy.

Składniki:
– 50 dkg pieczarek
– 1 cebula
– 1 szklanka kaszy bulgur – nie palonej
– 10 dkg sera żółtego, o wyrazistym smaku- opcjonalnie
– 2-3 łyżki majonezu, może być pół na pół z gęstym jogurtem
– 2 łyżki masła klarowanego, lub oleju
– sól, pieprz
– po 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
– ząbek czosnku

Przygotowanie:
Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać dwiema szklankami wrzącej, lekko osolonej wody. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Ostudzić.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę lekko osoloną. Pieczarki pokroić w plastry lub w większą kostkę. Dodać do cebuli i razem pieczarki z cebulą podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Jeśli dodajemy ser, to zetrzeć na tarce na wiórki. Jeśli dodajemy jogurt, to wymieszać z majonezem Połączyć wszystkie składniki z kaszą, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i szczypiorek. Wstawić na ok. ½ godz. do lodówki.

Moja rada: zamiast kaszy bulgur można użyć kuskus. Tak przygotowaną sałatkę, ale bez jogurtu można w lodówce przetrzymać do następnego dnia.

(WiK)