Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Jeśli znów macie Państwo problem z wymyśleniem dania obiadowego to podpowiadam prosty, tani i dość efektowny posiłek z ziemniaków. Nie muszę nikogo przekonywać, że to danie najlepiej smakuje z młodych ziemniaków, ale jeszcze teraz, gdy wybierzemy zdrowe, pozbawione kiełków kartofle, to też będzie wspaniałe jedzenie.

Składniki dla 2 osób:
– 3-4 duże ziemniaki
– 200 g pieczarek
– mała cebula
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz
– masło klarowane
– mieszanka ulubionych ziół – natka pietruszki, tymianek, szczypiorek itp.
– 3 łyżki startego żółtego sera

Sos jogurtowo- czosnkowo-ziołowy
składniki:
– pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
– 1-3 ząbków czosnku
– sól, pieprz
– świeże zioła, lub kiełki

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już zmiękną odcedzamy i przelewamy je zimną wodą. Pieczarki i cebulę obieramy.

Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki i jeszcze dodatkowo siekamy na drobne części, a następnie dodajemy do cebuli. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy do odparowania płynów. Z połówek ziemniaków delikatnie wydrążamy środek (nie za dużo), ziemniaczany miąższ mieszamy z pieczarkami, startym serem i z ziołami. Doprawiamy do smaku i tak powstałą masą wypełniamy połówki ziemniaków.

Jeśli tak przygotowane ziemniaki będziemy piec w piekarniku, to na wierzch posypać żółtego sera i zapiekać w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera.
Ja ze względu na małą ilość, tak przygotowane ziemniaki podpiekam na patelni z odrobiną klarowanego masła. Wówczas ziemniaki od strony farszu obtaczam bułką tartą i najpierw podpiekam ziemniaki od strony skórki, a następnie od wierzchu – od strony farszu z bułką. Piekę na średnim płomieniu 2-3 min. z każdej strony.

Moje ziemniaki jako samodzielne, piątkowe danie podałam z sosem jogurtowo-czoskowym z ziołami, który przygotowałam z jogurtu, zmiażdżonego czosnku i ziół, całość doprawiłam solą i pieprzem. Ziemniaki z farszem uzupełniłam sałatką z kiszonych ogórków.

WiK