Zrazy zawijane

Dziś prezentuję przepis na tradycyjne danie z kuchni śląskiej. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że przygotowanie tego zestawu jest skomplikowane, ale nie jest to aż takie trudne. Najwięcej czasu, ale zrobimy je bez większego problemu, potrzeba na przygotowanie zrazów. Reszta pójdzie jak z płatka.

Składniki

– ok. 1,5 kg mięsa wołowego
– kilka ogórków kiszonych ok. ½ kg
– ok. ½ kg boczku surowego wędzonego
– 3 cebule
– słoiczek musztardy sarepskiej
– ziele angielskie – 3 sztuki (kulki)
– listek laurowy – 2 -3 sztuki
– 2o dag smalcu – może być inny tłuszcz
sól, pieprz – do smaku
– ¾ szklanki wody
– 2, 5 łyżek mąki, lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
– sos sojowy, lub sól
– mieszanka domowego smaku – zamiast gotowej „jarzynki”

Wykonanie:

Farsz przygotujmy wcześniej, gdy będziemy rozbijać mięso, składniki farszu przegryzą się. Kroimy ogórki w słupki około 2cm, cebule w piórka, boczek też w słupki. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy musztardę i mieszamy farsz.
Mięso:
Kroimy na plastry, rozklepujemy (jak schabowego) nakładamy farsz, zwijamy mięso tak, aby nam farsz nie wypłynął. Podsmażamy na tłuszczu na dużym ogniu z każdej strony, gdy mięso będzie mocno zrumienione przekładamy do rondla i zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, maggi, smak (jarzynka) i listek laurowy. Przykrywamy i gotujemy około 2 godzin (można w szybkowarze, trwa to około 20 minut od momentu zagotowania się w szybkowarze) Na koniec zagęszczamy sos. Wodę mieszamy z mąką i dodajemy do gotującego się sosu. Ja nie zagęszczam sosu mąką.
Moja rada: najczęściej do duszenia zrazów wkładam marchew, pietruszkę, kawałek pora i po wyjęciu mięsa, miksuję, otrzymując gesty, wyrazisty w smaku sos.

Kluski śląskie:
Składniki:
– 1,5 kg ziemniaków
– 3 łyżki maki ziemniaczanej
– 1 jajko

Wykonanie:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część „odkładamy” i do powstałego miejsca wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy odłożone ziemniaki, dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, w dowolnym kształcie. Ja najczęściej robię rozpłaszczone kulki z dziurką, lub robię wałek z ciasta, który rozpłaszczam i kroję skośne kluseczki. Wkładamy na osolony wrzątek i gotujemy. Przez 2-5 min. czas zależy od grubości ciasta i od mocy palnika.
Modra kapusta:

Składniki:
-1 kapusta czerwona
– 1cebula (duża)
– 15 dag boczku wędzonego
– 1 łyżka octu 10 proc. – ja daję domowy jabłkowy
– 1 łyżka cukru
– sól, pieprz, maggi – do smaku
– 1 jabłko

Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Kroimy boczek w kosteczkę i podsmażamy z cebulką, którą także kroimy w kostkę. Zalewamy kapustę szklanką wody, gotujemy (właściwie dusimy) aż zmięknie. Odcedzamy kapustę, dodajemy boczek z cebulą, chwilę podsmażamy dodajemy obrane i starte jabłko znowu mieszamy. Dodajemy ocet, pieprz, sól i cukier. Ja podaję ją na ciepło

(WiK)